top of page
Foto van schrijverLennaert Van Gaalen

De historie van Rosé wijn en de toppers van nu

Rosé wijn, een verfrissende en delicate drank die de zomerse dagen verfraait, heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. In deze blog blikken we terug op de oorsprong en bespreken we de hedendaagse populariteit.


Glasses of Rosé

De oorsprong van Rosé wijn


Rosé wijn vindt zijn oorsprong in het oude Griekenland, waar de eerste bekende rosé wijnen werden geproduceerd rond 600 voor Christus. Deze vroege roséwijnen werden gemaakt door rode druiven kort te laten weken met de schillen voordat ze werden geperst, wat resulteerde in een lichtroze kleur.


Rosé in de middeleeuwen 


Tijdens de Middeleeuwen verloor rosé wijn tijdelijk zijn populariteit ten gunste van rode en witte wijnen. Het was echter in de 18e eeuw in de Provence, Frankrijk, dat rosé wijn zijn comeback maakte. De Provence staat bekend om zijn uitstekende roséwijnen en speelde een cruciale rol in het terugwinnen van de populariteit.


Rosé wijn vandaag de dag


Vandaag de dag blijft rosé wijn groeien in populariteit. Het is niet langer slechts een zomerdrank; mensen genieten het hele jaar door van rosé. Met zijn lichte en fruitige smaak is het een favoriete keuze geworden voor velen, vooral in gezelschap.


Rosé wijn heeft ook zijn weg gevonden naar de cocktailwereld, waar het wordt gebruikt in verfrissende drankjes zoals de beroemde Aperol Spritz en Frozé.


De top 3 populairste Rosé wijnen op dit moment


Dat Rosé wijn populair is, zal je vast niet zijn ontgaan. Maar wat zijn nou de 3 populairste Rosé wijnen op dit moment? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:


  1. Domaines Ott, Clos Mireille Rosé (Jaargang: 2020) - Domaines Ott in de Provence, Frankrijk, staat bekend om zijn voortreffelijke roséwijnen, en de Clos Mireille is een parel met zijn elegante fruitige aroma’s en verfijnde smaak.

  2. Château d’Esclans, Whispering Angel Rosé (Jaargang: 2020) - Dit wijnhuis in de Côtes de Provence heeft met Whispering Angel een wereldwijde sensatie gecreëerd, met zijn frisse en florale karakter dat het perfect maakt voor warme dagen.

  3. Château Miraval, Côtes de Provence Rosé (Jaargang: 2019) - Beroemd gemaakt door het huwelijk van Brad Pitt en Angelina Jolie, biedt deze rosé een harmonie van smaken, met hints van rood fruit en een verfijnde afdronk.


The Wine Hobbyist aanrader: St. Antony Rosé Wunderschön Anders




Ook in Duitsland worden schitterende Rosé Wijnen gemaakt. Een van de favorieten van The Wine Hobbyist uit Duitsland is de Wunderschön Anders van wijnhuis St. Anthony. De kans dat je deze wijn nog voor een schappelijke prijs op de kop kunt tikken is erg klein. Voor de laatste zonnige dagen een absolute aanrader.


Conclusie


De historie van rosé wijn is een verhaal van opkomst, onderdrukking en triomf. Van de oude Grieken tot de moderne liefhebbers, rosé heeft altijd een bijzondere plaats ingenomen in de wereld van wijn. De veelzijdigheid en verfrissende aard maken het tot een geliefde keuze voor velen.


Rosé heeft voor iedereen iets te bieden. Dus hef het glas en vier de rijke historie van deze verleidelijke roze drank!


Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page