top of page
Foto van schrijverLennaert Van Gaalen

Hagelschade en de impact op de wijnbouw: Risico's en maatregelen

In de wereld van de wijnbouw is hagelschade altijd een zorg. Dit wordt vaak onderschat. Recentelijk heeft het wijngebied Rheinhessen een harde klap gekregen door een heftige hagelbui, met naar schatting 2.000 beschadigde hectares. Dit gebeurde slechts enkele dagen voor de oogst, wat voor sommige wijnmakers betekende dat hun oogst van dit jaar beperkt of zelfs verloren was. Lees meer over de impact van hagel op de wijnbouw.


witte hagel, hagelschade in de wijnbouw


Risico's van hagelschade tijdens het groeiseizoen van de wijnbouw


Er is een aantal risico's van hagel tijdens de verschillende groeiseizoenen van druiven. Maar wat zijn deze risico’s van hagel? Lees hier welke risico's dit zijn.


  1. Vroege groeiseizoen: In de lente, wanneer de wijnstokken beginnen uit te lopen, kunnen hagelstenen jonge scheuten en knoppen ernstig beschadigen. Dit kan leiden tot verminderde opbrengsten en kwaliteit, en het kan jaren duren voordat de wijnstokken herstellen.

  2. Bloei: Tijdens de bloeiperiode kunnen hagelbuien resulteren in een slechte vruchtzetting, wat de druivenoogst aanzienlijk vermindert en financiële problemen kan veroorzaken.

  3. Zomermaanden: Zelfs tijdens de zomermaanden, wanneer de druiven rijpen, kan hagel schade toebrengen. Het doorboren van de druivenschil maakt ze vatbaar voor ziekten en schimmels, wat de kwaliteit van de wijn aantast.

  4. Late oogst: Hagel kan zelfs de oogsttijd vertragen, wat resulteert in overrijpe druiven en minder smaakvolle wijnen.


Wat kunnen wijnboeren doen om druiven te beschermen?


Investeren in beschermende maatregelen is essentieel. Hagelnetten over de wijnstokken installeren kan helpen, evenals het gebruik van moderne weerstations en radarapparatuur om hagelbuien te detecteren en preventieve maatregelen te nemen.


bescherming hagelnetten tegen hagelschade in de wijnbouw


Klimatologische factoren


Sommige wijngebieden, zoals Bordeaux, Mendoza en Napa Valley, worden vaak getroffen door hagel vanwege specifieke geografische en klimatologische factoren. Bergen en heuvels in de buurt van wijngebieden kunnen de vorming van hagel bevorderen doordat ze de luchtstromen beïnvloeden. Daarnaast kunnen lokale windpatronen en valleien de beweging van hagelbuien beperken, wat deze gebieden vatbaarder maakt voor herhaalde hagelschade. Bovendien kunnen klimaatveranderingen de frequentie en intensiteit van extreme weersomstandigheden, zoals hagel, vergroten. 


Conclusie 

Kortom, hagel blijft een serieuze bedreiging voor wijnboeren over de hele wereld. Het is van cruciaal belang om zich aan te passen aan de veranderende klimatologische omstandigheden en beschermende maatregelen te nemen.



Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page