top of page

Ontdek het wijngebied: de Loire

Bijgewerkt op: 17 sep. 2023

De Loire is ongeveer 800 kilometer rijden vanuit het Zuiden van Nederland. Als je naar de Loire gaat, is het belangrijk je te realiseren dat dit het meest uitgestrekte wijngebied van Frankrijk is. Dit betekent dat er grote verschillen zijn in onder andere klimaat, temperatuur en bodemsoorten, iets dat zorgt voor een enorme diversiteit aan wijn.


Het wijngebied Loire


De Loire vallei, een oase van mooie landschappen en verfijnde wijnen, is een ware droom voor elke wijnliefhebber. Met zijn gevarieerde microklimaten en rijke geschiedenis heeft deze Franse wijnstreek een onmiskenbare aantrekkingskracht. De Loire onderscheidt zich niet alleen door zijn majestueuze kastelen, maar ook door zijn unieke deelgebieden die elk een eigen karakter en smaakprofiel aan de wereld van de wijn toevoegen.


De Loire vallei kent vier unieke wijnregio's:

  • Pays Nantais

  • Anjou-Saumur

  • Touraine

  • Centre



Tekst gaat verder onder de afbeelding


wijnkaart van de loire


Pays Nantais


Het eerste deelgebied, Pays Nantais, ligt aan de Atlantische kust en is vooral bekend om zijn verfrissende Muscadet wijnen. Met een opvallende zilte toets, perfect passend bij zeevruchten, weerspiegelen deze wijnen de nabijheid van de oceaan en de maritieme invloed.


Anjou-Saumur


Reis je stroomopwaarts, dan bereik je Anjou-Saumur. Hier worden sublieme witte wijnen geproduceerd, met de Chenin Blanc druif als absolute ster. Van droge tot weelderig zoete stijlen, deze wijnen belichamen de veelzijdigheid van de streek en worden vaak vergeleken met ware kunstwerken.


Touraine


Vervolgens is er Touraine, het gebied dat beroemde appellaties als Chinon, Bourgueil en Vouvray herbergt. Hier schittert de Cabernet Franc druif voor rode wijnen, terwijl de witte wijnen van Vouvray de schoonheid van de Chenin Blanc druif tonen in diverse nuances, van strak en mineraal tot weelderig en zoet.


Centre


Tot slot is er het meest prestigieuze deel van de Loire: de regio Centre. Hier vinden we de wereldberoemde appellaties Sancerre en Pouilly-Fumé, die schitterende Sauvignon Blanc wijnen voortbrengen. Met de levendige zuren en uitgesproken mineraliteit vormen Sauvignon Blancs een eerbetoon aan het terroir van de streek en aan de kunst van de wijnmaker.


Voor ieder wat wils


De Loire vallei, met zijn diverse landschap en indrukwekkende variëteit aan wijnen, is werkelijk een schatkamer voor elke wijnliefhebber. Of je nu de voorkeur geeft aan frisse zeebries, weelderige zoetheid, elegante roodheid, of levendige zuren, de Loire heeft het allemaal. Proost op het ontdekken van deze prachtige regio en zijn buitengewone wijnen!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page